Batáty (Ipomoea batatas)

V posledních letech se i u nás v obchodech pultech objevují protáhlé velké hlízy, připomínající brambory. Jedná se o batáty nebo, chcete-li, sladké brambory, jamy či kumara
kumara

Batáty, nejsou botanicky příbuzné pravým bramborám, i když oboje jsou původem z Jižní Ameriky. Batáty dorazily do Evropy dříve než brambory a byly ve své době vysoce ceněny. Díky vysokému obsahu škrobu se v některých oblastech světa staly batáty jednou z nejdůležitějších potravin místního obyvatelstva, domácích zvířat, ale i četných polních škůdců.

bataty

Co se týká nákupu je lepší spíše kupovat odrůdu s červenou slupkou a to pro její velké množství betakarotenu. Vyhýbáme se tradičně kusům s pomačkanou slupkou a skvrnami. Batáty můžeme skladovat až jeden týden při pokojové teplotě. Stejně jako kvalitní brambory, nemusíme ani batáty loupat. Stačí je dostatečně dobře očistit kartáčkem.

Batáty obsahují :
bataty2

  • obsahují řadu karbohydrátů,
  • proteiny,
  • vitamín A a C,
  • vápník, železo
  • a také vlákninu.
  • Batáty v kuchyni

    Před kuchyňskou úpravou hlízy dokonale omyjeme kartáčkem nebo oloupeme. Můžeme je vařit nakrájené na kostky, dusit, zapékat v troubě a nebo smažit na oleji jako chipsy.

    Recepty

    Reklamy

    ~ od kugita on Leden 1, 2009.

    Zanechat Odpověď

    Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

    WordPress.com Logo

    Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

    Twitter picture

    Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

    Facebook photo

    Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

    Google+ photo

    Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

    Připojování k %s

     
    %d bloggers like this: