Quinoa

Nedávno jsem při vybírání surovin narazil na plodinu, kterou si matně pamatuji z Peru a to na QUINOU. Co tedy tato plodina je a co s ní jde vlastně dělat?

quinoa2

Tato nenáročná a odolná vysokohorská plodina s téměř 6 tisíc let dlouhou tradicí představovala od nepaměti hlavní složku potravy obyvatel andské oblasti Jižní Ameriky.Název v dnešní podobě pochází ze spojení španělského hláskování kečuánského jména. Rostlina byla také domorodými obyvateli hojně využívána k posvátným náboženským obřadům. Například Inkové, kteří dodržovali rituál posvěcení pole před prvním sázením v sezóně, používali k tomuto účelu zrnka quinoe a náčiní ze zlata.

Zrna quinoy:quinoa

  • mají vysokou nutriční hodnotu
  • neobsahují lepek
  • mimořádně vysoký podíl bílkovin, minerálních látek
  • a mastných kyselin
  • jsou zdrojem vitamínů A, B2, E a dokonce vitamínu C
  • obsahují mnoho minerálních látek, jako třeba vápník, železo, měď, fosfor, hořčík, zinek, draslík aj. Navíc obsahují i kyselinu listovou
  • v neposlední řadě jsou zdrojem vlákniny.
  • jsou velmi lehce stravitelná.
  • Qunioa jako novinka v kuchyni

    Quinoa není nijak náročná na přípravu a vyznačuje se příjemně lehkou, nadýchanou strukturou. Po uvaření má jemnou, lehce oříškovou chuť a představuje výbornou alternativu k bílé rýži či kuskusu. Lze ji také pomlít a použít jako mouku třeba na přípravu palačinek. Pokud byste nepopužili kupovanou quinoa v krabici či pytlíku, je nezbytné se nejdříve zbavit saponinů. Proto se zrnka namáčejí na několik hodin do vody, která se posléze vymění za čerstvou a zrna se v ní znovu nechají namočená.

    Obvykle se vaří stejně jako rýže (2 šálky vody na 1 šálek quinoy) po dobu 14 – 18 minut. Uvařená quinoa vypadá jako malé naboptnalé zrnko popkornu, měla by být měkká, tzv. „al dente – na skus“. K ochucení je možné použít jakékoliv koření či zeleninu.

    Reklamy

    ~ od kugita on Prosinec 31, 2008.

    Jedna odpověď to “Quinoa”

    1. […] mandlema a hrozinkama. Dlouho jsem váhal nad přílohou, až mi nakonec padl zrak na balíčel s quinou a bylo rozhodnuto. […]

    Zanechat Odpověď

    Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

    WordPress.com Logo

    Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

    Twitter picture

    Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

    Facebook photo

    Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

    Google+ photo

    Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

    Připojování k %s

     
    %d bloggers like this: