Maniok jedlý (Manihot esculenta)

Někdo si třeba pamatuje ze základní školy matně na zmínku o plodině zvanou maniok, někomu se při jejím názvu vybaví dobrodružné knížky z trop. Co tedy maniok vlastně je?

Maniok jedlý,
někdy též zvaný kasava, tapioka nebo yuca, pochází z Jižní Ameriky a pěstuje se v tropických oblastech světa. Po bramborách je to druhá nejvýznamnější plodina bohatá na škrob, která ročne nasytí víc jak půl miliardy lidí a a tak představuje jednu ze šesti nejdůležitějších výživných rostlin na světě.

maniok
Manioky se dělí na sladké a hořké. V těch původních hořkých odrůdách je obsažen jedovatý kyanovodík. Je ho však poměrně malé množství a k závažnému poškození organismu by bylo nutné jíst dlouhodobě 7 kilogramů syrových hlíz denně. Nově vyšlechtěné odrůdy však již kyanovodík neobsahují.

mandioca


Použití manioku

Podobně jako brambory je možné maniok uvařit, osmažit nebo opéct. Například v Kambodži se maniok připravuje jako zeleninová příloha, strouhaný k výrobě placek tak i sušený a mletý jako mouka. Je také možné maniok strouhat jako základ pro placky, které se konzumují na slano nebo na sladko.

Pokud vám někde po vašich toulkách po světě nabídnou gari, feijoády, fufu či chikwangue, vězte, že se jedná o jídla připravená z manioku.

Recepty

  • Mandioca frita
  • Advertisements

    ~ od kugita on Prosinec 31, 2008.

    2 komentáře to “Maniok jedlý (Manihot esculenta)”

    1. jestli to dobře chápu, tak neobsahuje lepek a dá se použít v bezlepkové dietě

    Zanechat Odpověď

    Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

    WordPress.com Logo

    Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

    Twitter picture

    Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

    Facebook photo

    Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

    Google+ photo

    Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

    Připojování k %s

     
    %d bloggers like this: